Papağan

Wiki Article

Sultan papağanı oyuncu bir kuş türüdür. Bu sevimli papağanı yakından tanımadan önce doğrusu özelliklerinden bahsetmek isteriz. Kakadu ailesinin görkemli bir üyesi olan bu papağan türünün boyu orta boy olarak bilinebilir. Bu görkemli kuş türü 1770 yılında keşfedilmiş ve önce Amerika’ya arkasından da Avrupa’ya taşınarak yetiştirilmeye başlanmış. 1900 tarihindeki yıllardan sonra popülerliği artmış. Sultan papağanı, muhabbet kuşundan sonra maksimum beslenen kuş türü olarak bilinmekte. Aslolan vatanı Avusturalya olan ve ülkemizde Sultan papağanı olarak tanınan bu papağan türü “cockatiel” ve “little cockatoo” olarak da isimlendirilmekte. Sultan papağanı nedir, iyi mi yıkanır? İlginç bir kuş türü olan Sultan papağanı iyi mi temizlenir? Sultan papağanı bakımı zor mu? Sultan papağanı ne süre tüy döker? Eğer siz de evinizde bir papağan beslemeyi düşünüyorsanız, aklınızdan geçen tüm soruları sizin için yanıtladık.

Sultan papağanını yakından tanıyalım
sultan papağanı
Sultan papağanı, Kakadu papağan türlerine bayağı fazla benzemektedir. Özellikle tepesindeki tüyler nedeniyle de bu iki papağan birbirlerine çoğunlukla karıştırılmakta. Sultan papağanını, öteki papağanlardan ayıran nokta ise kuyruk şekli ve yanak lekesi olarak bilinebilir. Sultan papağanlamış olurında kuyruk boyu uzundur ve yanaklarında yanak yaması yer alır. Oysa Kakadu papağanlarında kuyruk kısa ve kare şeklindedir. Ilımale ve kurak iklim kuşlarından olan Sultan papağanı sıcağa bayılır. Ortam ısısının fifteen – sixteen derecenin altına düşmesi bu papağan türü için uygun olmayacaktır. En uygun sıcaklık twenty – twenty five derece aralığı olarak saptanmıştır. Yüksek ısı papağan için çAlright fazla mesele yaratmasa da düşük sıcaklıklar mutlaka Sultan papağanı için uygun değildir.

Peki bakımı nasıl yapılır?
Sultan papağanı
Gaga ve tırnak bakımı
Bakımı en basit olan papağan türlerinden biri bulunduğunu söylemek isteriz. Bir sultan papağanı almaya karar verdiyseniz unutmamanız gereken tek şey, onunla vakit geçirmenizin yeterli olacağı. Daima ilgi bekleyen bu papağanlara gerekli ilgi ve süreı ayırmadığınız takdirde strese girecektir. Sultan papağanı bakımı esnasında öteki kuş türlerinde olduğu gibi gaga ve tırnak bakımı oldukça önemlidir. Papağanın tırnağı uzadığında kısaltmanız onun tüneğine rahat tutunabilmesine propertyımcı olur ve bir yere takılıp yaralanmasını önlemek açısından örutubet arz eder. Ayrıca kuşunuzun kafesi içerisinde gaga taşı bulundurmanız gerekir. Papağanlar için özel olarak üretilen doğal ponza taşından yapılmış papağan oyuncakları alarak, gagasını törpülemesine propertyımcı olabilirsiniz.

Banyo
Bu papağan türünün bakımı için ihtiyacınız olan bir öteki araç-gereç ise papağan banyoluğu olacaktır. Kurak iklimlerde yaşayan sultan papağanları çOkay sık banyo icra eden bir tür değildir. Ancak en azından haftada bir iki defa tüylerini ıslatma gereksinimları bulunur. Bu döngüyü doğada su kenarlarında yapan sultan papağanı için, içine girebileceği derinlikte büyük bir banyoluk seçmeniz önemlidir. Papağanınız banyodan çıktığında üşütmemesi için kafesi rüzgar almayan bir konumda tutmalısınız. Papağan bakımında önemli olan konulardan biride uyku mevzusudur. Bu papağan türü için geceleri kesintisiz 8 – twelve saat uyumak çAlright önemlidir. Bu yüzden bir kuş kafesi örtüsü kullanmanız gerekebilir. Bunun yanında kafesinin sessiz bir odada olmasına özen göstermek önemli. Sultan papağanı kafi sürelerde uyumaması halinde, dinlenemez ve sağlığı bozulabilir.

Kafes temizliği
Kafesin hijyeni ve kuşunuzun yaşam alanının temiz olması önemli. Didiklemeyi çOkay seven Sultan papağanı için bu durum çAlright daha örutubet arz ediyor. Buldukları her şeyi hatta dışkılarını dahi didikleyebilen bir kuş türü. Bu yüzden kafesin temizliğinin günlük olarak yapılması da önemlidir. Yemlik, suluk ve kafes tepsisinin günlük temizliği mutlaka yapılmalıdır. Bunun haricinde haftada bir kez tüm kafesin temizliğinin yapılması papağanınızın uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bir nokta. Kafesin temizliğini yaparken kuşunuzu kesinlikle dışarı almayı dikkatsizlik etmeyin. Kuş kafes dezenfektanı veya sulandırılmış çfakatşır suyu kullanarak kafesi hijyenik hale getirebilirsiniz. Kuşunuzu yeniden kafese koymadan önce kafesin iyice durulandığından kesin olmanız gerekli. Papağan bakımında önemli olan bir konuda kanat tüylerinin kısaltılma işlemi. Uçmay perhapsı çOkay sevdikleri için kolayca kaçabilen bu papağanların önlem fakatçlı olarak uçuş tüylerinin uzman biri tarafınca kısaltılması gerekebilir.

Hadi gelin hep birlikte sultan papağanı türlerine yakından bakalım
sultan papağanı
Bu papağan türleri aslına bakarsak renk mutasyonları sonucu ortaya çıkar. Farklı tüy yapısına bağlı olarak gelişen bu türlerin zamanla özellikleri korunarak ve tür olarak kabul edilmesiyle bu liste şekillenmiş. Peki, yaygın malum sultan papağanı türleri hangileri? Gelin birlikte tanıyalım.

Lutino
Lutino bu papağan türleri arasında en çok tercih edilen ve burun kıvırılmayan papağan türlerinden biri. Genellikle tek renkte ve bu rengin açıklı koyulu varyasyonlarında bulunur. Yaygın olarak beyaz-sarı, sarı-beyaz, açık sarı – koyu sarı şeklinde renk bütünlüğüne sahiptir. Beyaz olan türlerinin yalnız yüzleri sarı olabileceği şeklinde kanatları sarı lekeli olanları ile de karşılaşmanız mümkün. En yaygın görülen sultan papağanı türü bulunduğunu söylemeliyiz. Göz rengi kırmızı olan Lutino’nun yaşı ilerledikçe göz rengi koyulaşır.

Pied
Bu papağan türünün sık rastlanılan renk mutasyonlarından biri Pied. Bir çOkay renkte olabilen bir türdür. Sık rastlanılan türleri sarı ve tarçın renkli alaca sultanlar olarak bilinmekte. Vücudunda yaygın biçimde ve değişik büyüklükte renk yamaları mevcuttur. Ek olarak gövdesi düz renktedir. Bir tek kanatlar üzerinde kırçıllar yada büyük parça lekeler olanları da bulunur. Bu renk varyasyonlarının yanı sıra tüm vücudu kırçıllı görünüme haiz olan alaca renkli sultan papağanları da bulunmakta. Alaca sultan papağanlarının renk yaması vardır, bu nedenle dişi ile erkeğini birbirinden ayırt etmek fazlaca zordur.

White Confront
Bu tür sultan papağanlarının adından da anlaşıldığı benzer biçimde yüzleri beyazdır ve turuncu yanak yamaları bulunmaz. Renkleri gri ve gri arası bir tona sahiptir. Genellikle kanat kenarlarında bant şeklinde beyazlıklar görebilirsiniz. Albino dışında yanak yaması olmayan tek papağan türü diyebiliriz. Tepe tüyleri beyaz ve gri olarak değişkenlik gösterir. Beyaz tüylerin çoğunlukta, gri tüylerin ise yamalar şeklinde olduğu renk varyasyonları ile de karşılaşabilirsiniz.

Albino
Albino sultan papağanı en nadir görülen sultan papağanı türü olarak bilinmekte. Vücudunun tümü beyaz renklidir. Bunun yanında turuncu yanak yaması bulunmaz. Göz rengi siyah veya kırmızı tona haizdir. Tüylere renk veren melanin eksikliğine bağlı olarak şekillenir ve tüylerde Helloç renk görülmez. Bu yüzden Albino Sultan cinsinde cinsiyet farkını erken dönemlerde yapmak neredeyse imkansız olacaktır. Cinsiyetleri ancak erişkin hale gelip ötüş sesleri değişiklaştığında anlaşılabilecek noktaya ulaşır.

Silver
Gümüş sultan papağanı gri sultan papağanının renk mutasyonu olarak tanımlanır. Azca bilineni ise beyaz yüzlü gümüş sultan olarak isimlendirilir. Bu tür gri ve albino çiftleşmesi ile oluşan bi türdür ancak nadirafrika gri papağanını yakından tanıyalım görülmektedir. Gümüş sultanların baş kısımları genellikle sarı tondadır. Yanak yamaları vardır ancak öteki türlere göre daha soluk bir görünümdedir. Gövdedeki gri renk ise oldukca açık renkte bulunur. Bu türün ayakları ve gagası pembedir. Kir yada koyuluk görülmez. Ender görülen beyaz yüzlü Silver Sultan türünde yanak lekesi bulunmaz. Silver papağanın kanat kenarlarında genellikle bant şeklinde bir beyazlık yer alır. Dişilerinde ise kanat tüyleri altında sarı bant şeklinde tüyler görmek mümkün.
Kaynak: https://papagancinsleri.blogspot.com/

Report this wiki page